Goede data governance is lang niet meer een formaliteit die je even aftikt om aan compliance-eisen te voldoen. Steeds vaker zien we dat organisaties die hun datastromen onder controle hebben, ook beter presteren in de markt. Ze kunnen sneller handelen, effectiever inspelen op nieuwe kansen en – niet onbelangrijk – hun klanten meer vertrouwen bieden in de manier waarop ze met gegevens omgaan. Een stevig fundament in data governance draait niet alleen om regels op papier, maar vooral om een organisatiebreed besef dat data een kernactivum is, vergelijkbaar met kapitaal of intellectueel eigendom.
Een van de belangrijkste pijlers in dat verband is master data management, kortweg MDM. Stel je voor dat verschillende afdelingen binnen je bedrijf elk hun eigen klant- of productdatabase hebben, zonder duidelijke afspraken of afstemming. Het gevolg is dat iedereen met nét iets andere informatie werkt. De verkopers hebben oude adresgegevens, de financiële administratie ziet andere betalingsvoorwaarden, en de afdeling service heeft geen idee wie de contactpersoon is bij een belangrijke klant. Dat kan niet alleen leiden tot fouten en dubbele facturen, maar schaadt ook het vertrouwen van relaties in je professionaliteit. MDM biedt een oplossing door voor de belangrijkste data – zoals klantinformatie, productkenmerken of leveranciersgegevens – één bron van de waarheid te definiëren. Het zorgt ervoor dat je organisatie eenduidig spreekt en handelt, of er nu iemand vanuit de salesafdeling in het systeem kijkt of een collega van marketing.
Master data management is echter niet iets dat je in een geïsoleerd systeem uitvoert. Het succes staat of valt met de mate waarin je in staat bent om applicaties binnen je bedrijf – en soms zelfs daarbuiten – goed te integreren. Applicatie-integratie is in feite de ruggengraat die al die systemen met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat data uitgewisseld en gevalideerd kan worden. Zonder zo’n soepele koppeling zie je dat systemen langs elkaar heen werken en zelfs waardevolle data ‘gevangen’ blijft in een enkele afdeling of applicatie. Dat is niet alleen onhandig, maar kan ook kostbaar zijn als je cruciale inzichten mist.
Een treffend voorbeeld is een organisatie die naast een CRM-systeem ook een ERP-pakket en een apart tool voor projectmanagement gebruikt. Zolang ieder systeem op zichzelf draait, is het ontzettend moeilijk om snel en feilloos in beeld te krijgen waar de grootste winstkansen liggen of hoeveel tijd en geld er aan een bepaald project is besteed. Pas wanneer die systemen goed met elkaar praten, ontstaat er een holistisch beeld. Dan zie je ineens dat een vertraging in de logistiek direct effect heeft op de leverbetrouwbaarheid én de klanttevredenheid. Zo kun je eerder en beter ingrijpen om de schade te beperken of zelfs te voorkomen.
Uiteindelijk is de kracht van data governance dat het niet alleen gaat om het vastleggen van processen, maar ook om het meekrijgen van de hele organisatie in een gedeelde visie. Data is niet het exclusieve domein van de IT-afdeling of een handjevol specialisten. Iedereen die met data werkt – van de customer service-medewerker tot de directie – moet begrijpen waar het vandaan komt, hoe het beheerd wordt en waarom dat belangrijk is. Een centrale set aan definities en afspraken helpt om discussies over cijfers en rapportages te vermijden. Immers, als iedereen dezelfde taal spreekt, ontstaat er automatisch meer draagvlak voor data-gedreven verbeteringen en strategische beslissingen.
Wie als organisatie ambitie heeft om te groeien en te blijven innoveren, kan het zich eigenlijk niet veroorloven om data governance, master data management en applicatie-integratie te laten versloffen. Juist op deze gebieden valt vaak nog veel te winnen. Door ervoor te zorgen dat alle databronnen consistent en geïntegreerd zijn, leg je de basis voor betrouwbare analyses, waardevolle klantinzichten en soepel verlopende bedrijfsprocessen. En dat is niet alleen goed voor de interne efficiëntie, maar ook voor de reputatie richting klanten, leveranciers en partners. Want als je wilt laten zien dat je je zaakjes op orde hebt, begint dat met één versie van de waarheid en de zekerheid dat die overal in de organisatie wordt toegepast.
Wie een volgende stap wil zetten op dit gebied, hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Bij Twentynext hebben we ervaring met het opzetten en implementeren van MDM- en applicatie-integratieoplossingen in bestaande data-landschappen. Dat betekent dat we niet alleen meedenken over de inrichting van systemen en processen, maar ook helpen bij het ontwikkelen van de juiste modules en koppelingen. Heb je het idee dat er winst te behalen valt in jouw organisatie, of wil je simpelweg meer controle en transparantie in je data? Neem gerust contact op met Twentynext. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie beschikt over één heldere bron van de waarheid, zodat je snel en gefundeerd kunt inspelen op nieuwe kansen en uitdagingen.